Kokemus
Olen kierrellyt n. 40v ja 7000 asuntoa eli jonkinlainen käsitys on tullut että mitä siellä ihmiset kaipaavat ja haluavat, liittyen asuntonsa kunnossapitoon. Ensimmäisenä tulee ehkä mieleen, että siellä pitäisi olla lämmin kun ulkona on kylmä ja taas viileää kun on kesäkuuma. Veden pitäisi tulla ja mennä turvallisesti sisään ja ulos. Kodinkoneet, ovet, ikkunat yms. pitäisi toimia vaivattomasti. Onhan siellä montaa asiaa. Useat asiat eivät edes kuulu taloyhtiön vastuualueeseen mutta kuitenkin.

Isännöitsijät / taloyhtiöt
Jotkut satakuntalaiset isännöitsijät / taloyhtiöt ovat ottaneet jo yhteyttä ja huoltohommia on tehty uudenlaisena konseptina ja ainakin asukkaat ovat olleet kovasti mielissään. Isännöitsijätkin ovat saaneet kehuja, ainaisen valittamisen sijaan.

Tarjous
Olen tarjonnut erilaisia huolto / tarkastuspaketteja. Tottakai pitää keskustella ja käydä paikan päällä katsomassa mitä halutaan ja mitä sitten oikein tehdään.

Perus ikkuna- ja ovihuolto käsittää seuraavat asiat: kaikki aukaistaan, tarkastetaan tiivisteet, käyntivälit, saranat, painikkeet, kytkentähelat, vastakappaleet, korvausilmaventtiilit (KIV), puiteliut, ulkopuolen pelti / betoniliittymät, maalipinnat, silikoonaukset, lasin kunto ja lämpömittarit! Se mitä sitten tehdään ja missä menee korjaustarpeen raja on sovittava yhdessä. Yleisesti rasvaukset, saranasäädöt ja suodattimien vaihdot riittävät. Tuuletusikkunoiden kytkentähelat ovat usein rikki, niihin minulla on osia. KIV suodattimet pitäisi vaihtaa vähintään kahden vuoden välein! Olen nähnyt aivan hirveitä suodattimia, homeisia, varustettuina kaikenmaailman ötököillä. Hengitysilma tulee niiden läpi.

Minulta saa myös kaikki suodattimet ja varaosat. Monet ikkunat ja ovet ovat jo niin vanhoja että alkuperäisiä osia ei enää löydy. Onneksi on olemassa niin sanottuja universaaliosia, joista saa tehtyä. KIV-osatkin menevät välillä rikki ja siellä voi olla herkkiä takaiskuläppiä, jotka eivät enää ehkä toimi. Itse KIV voi olla alumiinia tai muovia. Sitä pitää myös pestä ja aukot imuroida. KIV voidaan laittaa myös jälkiasennuksena.

Suodattimet ja varaosat
Parveke-ovet ovat oma juttunsa. Niitäkin varmasti pitäisi huollattaa useimmin. Mielestäni tälläiset huoltotoimet vähentävät energiankulutusta ja lisäävät asumismukavuutta. Aivan varmasti myös yksittäiset puhelut isännöitsijäille vähenevät.

Tarkastuskäynti
Olen lisännyt näihin tarkastuskierroksiin myös seuraavia asioita, jotka ovat saaneet taputuksia:

- Porrashuoneeseen menevän asunnon oven huolto, ovikello, postiluukku, helat ja käynti
- Vesikalusteet, viemäröinnit, suihkutilat, vedeneristys. Näistä yleensä vain raportoin eteenpäin, huoltopäiväkirjaan
- Palovaroitinkin olisi hyvä tarkistaa vaikka kuuluukin asunnossa asuvalle. Yli 60 neliön asunnoissa pitäisi olla kaksi toimivaa varoitinta

Taloyhtiö voisi hyvinkin sponsoroida uudet patterit. Asukkaat ovat tyytyväisiä eikä asennus vie minulta kuin muutamia minuutteja.

Huoltopäiväkirja
Olen pitänyt myös huoltokirjaa jos olen katsonut sen aiheelliseksi. Siinä on hyvä mainita mitä on tehty ja mitä pitää delegoida (esim sähkö- ja putkityöt).

Tiedottaminen
Tiedottamisesta sovitaan erikseen. Jokaiseen asuntoon on laitettava hyvä info tai jopa etukäteiskysely kaikesta mikä asunnossa vaivaa. Aina asukkaan ollessa kotona kyllä aiheesta kyselen, silti monikaan ei osaa eikä tiedä sanoa onko jokin huonosti, esim. vedeneristys suihkutiloissa.

Hinta
Tällaisesta palvelusta pyydän 42e/h alv 0 %. Päälle tulevat tietty varaosat ja vähän kilometrejä. Keskimäärin yksi mies saa 6-10 asuntoa päivässä tarkastettua ja huollettua.

Lämpökamera
Lämpökamerakuvaus on myös yksi argumentti mistä voidaan lähteä liikkeelle. Kuvaus sopii niin vanhan huoltamiseen kuin kokonaan uusiin ikkunoihin ja oviin. Tästä on olemassa pakettihinta.

Koulutus
Minulla on rakennusalan koulutus ja uskon, että minulla on tarpeeksi silmää katsoa mikä vaatii korjausta, mikä ei.

Tämän tyyppistä palvelua ei vielä Satakunnassa ole. Lähin löytyy Vaasasta. Pääkaupunkiseudulla vastaavia yrityksiä on puolisen tusinaa.

Ota ihmeessä yhteyttä: Ikkunamies Oy, Esa Elo. 040 7589668. ikkunamies@gmail.com tai ikkunamies.com